[O2FL] Dziwny dzwięk przy odpalaniu silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kasta1592
    Classic
    • 2015
    • 2

Zostały sprawdzone podciśnienia, cały układ dolotowy, podmieniony czujnik wału, wtryski, wymieniony moduł zapłonowy i problem występuje nadal. Czy może być to wina którejś cewki?
  • heni0
    Classic
    • 2013
    • 20

Witam ,

Od momentu zakupu samochodu zmagam się z dziwnym piszczacym/ mechanicznym dzwiekiem przy odpaleniu silnika(pozniej ustaje). Dzwiek jest w ręcz identyczny/podobny do dzwięku piszczacego paska z alternatora. Więc moje kroki poczyniłem w tym kierunku i zacząłem wymieniać po kolei : sprzegiełko na alternatorze, napinacz paska i pasek wieloklinowy. Niestety po wymianie wszystkich częsci usterka dalej wystepuje i dalej cos piszczy. Zacząłem sie przygladac tej sprawie a dokladniej przysłuchiwac i o ile mnie uszy nie myla oraz ku mojemu zdziwieniu dzwiek wcale nie dochodzi z pod paska ani w jego obrebie tylko całkiem z drugiej strony silnika. Przykladałem ucho pokolei przy kazdym odpaleniu i zlokalizowałem piski w okolicach prawej strony silnika(jak sie na niego patrzy) od strony skrzyni na wysokosci pompy. Nie mam pojecia co tam moze piszczec i miec wspolnego z odpaleniem silnika przeciesz w sumie nic tam nie jest sterowane mechanicznie. Prosze o jakies podpowiedzi albo sugestie bo juz sam nie wiem co robic a wqrwia mnie to jak odpalam autko.

Pozdrawiam,
    Krzysiek

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

heni0, klapa gasząca może ci się kończyć
      jaki masz przebieg?
      klapa była wymieniana?
      czy po wyłączeniu silnika ten dźwięk jeszcze przez chwilę jest słyszalny?
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• heni0
        Classic
        • 2013
        • 20

Zamieszczone przez piotrek_gdy
        heni0, klapa gasząca może ci się kończyć
        jaki masz przebieg?
        klapa była wymieniana?
        czy po wyłączeniu silnika ten dźwięk jeszcze przez chwilę jest słyszalny?
        przebieg to 250 tys., nie mam zadnych informacji o wymianie klzpy. Po wyłączeniu silnika jest wszystko ok normalnie gasnie. Problem jest tylko przy odpaleniu i nic wiecej.

Komentarz

• yunior81
          RS
          • 2010
          • 1657
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez heni0
          Od momentu zakupu samochodu zmagam się z dziwnym piszczacym/ mechanicznym dzwiekiem przy odpaleniu silnika(pozniej ustaje).
          U mnie po 70 tysiącach wystapił "podobny" objaw przy rozruchu silnika, bez względu na to czy silnik jest ciepły czy zimny-nie jest to za każdym razem ale wystepuje dosyć czesto.
          Przy okazji wizyty w servisie, panowie sprawdzili i okazało się, że ten dźwiek pochodzi z rozrusznika, podobno TTM :? i niema sie czym przejmować ( w moim przypadku ).

Komentarz

• heni0
            Classic
            • 2013
            • 20

Zamieszczone przez yunior81
            Zamieszczone przez heni0
            Od momentu zakupu samochodu zmagam się z dziwnym piszczacym/ mechanicznym dzwiekiem przy odpaleniu silnika(pozniej ustaje).
            U mnie po 70 tysiącach wystapił "podobny" objaw przy rozruchu silnika, bez względu na to czy silnik jest ciepły czy zimny-nie jest to za każdym razem ale wystepuje dosyć czesto.
            Przy okazji wizyty w servisie, panowie sprawdzili i okazało się, że ten dźwiek pochodzi z rozrusznika, podobno TTM :? i niema sie czym przejmować ( w moim przypadku ).

No u mnie tez tak samo jest ze bez wzgledu czy jest zimny czy cieply jednakowo sie dzieje. I to za kazdym razem nie zeby od czasu do czasu. A czy rozrusznik jest z prawej strony bloku ?

Komentarz

• yunior81
              RS
              • 2010
              • 1657
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

heni0, jak dobrze pamiętam to z lewej strony silnika siedząc w samochodzie.

[ Dodano: Sro 25 Wrz, 13 14:11 ]
              heni0, ......no i wiadomo już skąd ten dźwięk....?

Komentarz

• heni0
                Classic
                • 2013
                • 20

Zamieszczone przez yunior81
                heni0, jak dobrze pamiętam to z lewej strony silnika siedząc w samochodzie.

[ Dodano: Sro 25 Wrz, 13 14:11 ]
                heni0, ......no i wiadomo już skąd ten dźwięk....?
                nie niestety jeszcze nie dogrzebałem sie skad ten dzwiek, przy okazji jak bd u mechanika sprawdzimy ten rozrusznik i zaraz napisze co i jak, pozniej bedziemy debatowac dalej.

Komentarz

• BADYL
                  RS
                  • 2011
                  • 2396
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie [podepnę się pod temat...również wystąpił u mnie podobny problem tylko z takim wyjątkiem, że tylko raz i nie wiem co z tym zrobić...4.10 byłem na wymianie oleju filtra i ołynu chłodniczego i generalnie zero problemów....natopmiast w sobote wracając z zakupów wjechałem na myjkę ciśnieniową...po umyciu auta odpaliłem i usłyszałem ten dźwięk no jakby pasek piszczał :shock: powiedziałem sobie fuck znowu wydatek :?

Wieczorem zszedłem do auta odpaliłem i zero problemu....na drugi dzień specjalnie od rana róniez poszedłem sprawdzić i też nic nie wystąpiło zresztą do dnia dzisiejszego zero problemu...

Co to mogło być? Tak obstawiałem że jak myłem auto to może gdzieś tam woda się dostała co myślicie?
                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kecaj
                    RS
                    • 2009
                    • 1511
                    • Superb II (3T4)

BADYL, jeden problem to nie problem... w myśl pewnej zasady "co było a nie jest nie pisze się w rejestr"
                    Do następnego razu... :szeroki_usmiech
                    Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• BADYL
                      RS
                      • 2011
                      • 2396
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

kecaj, a jak tam sprawa zakupu? podpis w niku nie zmieniony... :?:
                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• kecaj
                        RS
                        • 2009
                        • 1511
                        • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez BADYL
                        kecaj, a jak tam sprawa zakupu? podpis w niku nie zmieniony... :?:
                        Przyjdzie na to czas...
                        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

Pracuję...